Foto: Marcel Visser

Sportpark De Westmaat
Westdijk 14
3752 AE Spakenburg
Telefoon (033) 299 22 00

ijsselmeervogels

VV IJsselmeervogels

De vereniging ontstond in 1932 en kende in de beginperiode een aantal verschillende namen zoals VVIJV, V.V. IJsselmeer en N.A.S. (Na Arbeid Sport) en al vrij snel werden de clubkleuren van IJsselmeervogels rood en wit. Het tenue bestaat uit een rood-wit shirt (wit met een brede verticale rode baan, vergelijkbaar met dat van Ajax) en een rode broek. De kousen waren aanvankelijk rood met witte bies, maar dit is inmiddels overgegaan in wit. Het complex van IJsselmeervogels (Sportpark de Westmaat) wordt gedeeld met aartsrivaal Spakenburg. Beide kantines worden gescheiden door een muur, aan beide zijden (bij de ingang van beide clubs) bevindt zich het hoofdveld. De bijvelden (beide drie stuks) worden gescheiden door hekwerk en bosschages. Alle velden op sportpark De Westmaat zijn voorzien van kunstgras.

Tot aan de invoering van de landelijke eerste klasse in 1970 speelt IJsselmeervogels steeds op het zo hoog mogelijke niveau (mede door geografische indeling is dit niet altijd het hoogste niveau). Hier komt in 1970 verandering in door deze invoering van die eerste klasse. IJsselmeervogels plaatst zich hiervoor en werd in het tweede en derde jaar kampioen.

1975 Historie geschreven in de KNVB Beker
In 1975 wordt IJsselmeervogels landelijk bekend door als amateurclub de halve finale van de KNVB-beker te halen. Limburgia (1-0), de profclubs SC Amersfoort (4-1), FC Groningen (op het moment koploper in de eerste divisie, 4-1) en AZ ’67 (5e in de Eredivisie) werden verslagen. Bij AZ kwamen de toentertijd onbetaalde amateurs op 0-2 voorsprong door Jan Vedder en Jaan de Graaf. AZ’67 kwam terug tot 2-2 maar wist, ook na verlenging, niet meer te scoren. Dankzij enkele fraaie reddingen van keeper Jos de Feyter bereikte IJsselmeervogels een historische halve finale, welke met 6-0 werd verloren van FC Twente.

Door deze prestaties werd IJsselmeervogels later in het jaar verkozen tot Sportploeg van het Jaar. IJsselmeervogels is de enige amateurclub die deze titel heeft ontvangen.

Periode 1976-2000
In deze periode werden diverse kampioenschappen behaald. Zo werd IJsselmeervogels in 1976, 1977, 1983 en 1995 Algeheel Amateurkampioen van Nederland. Met deze vier landstitels is IJsselmeervogels de succesvolste amateurclub van Nederland. Vanaf het eind van de jaren ’80 besluit IJsselmeervogels, in navolging van andere amateurclubs, spelers te gaan betalen. Dit blijkt de enige optie om mee te blijven doen met de absolute amateurtop.

Periode 2000 – 2016
Na een moeizaam slot van de 20e eeuw en een moeizame start van de 21e dient zich de meest succesvolle periode van de club aan. Kampioenschap na kampioenschap volgt. In de periode 2005-2015 pakt IJsselmeervogels 5 afdelingstitels, 4 zaterdagtitels (waaronder één titel in de Topklasse Zaterdag (sindsdien vervielen de afdelingstitels, vanaf het seizoen 2010/2011) en 3 landstitels. Ook werd tweemaal de Supercup gewonnen, was IJsselmeervogels tweemaal succesvol in de districstbeker en werd één landelijke amateurbeker aan de erelijst toegevoegd. In oktober 2006 werden de spelers Henri de Graaf en Sjoerd van der Waal in het Westelijk Elftal opgenomen voor de kwalificatiewedstrijden voor de UEFA-Regiobeker.

Periode 2016 tot heden
In het seizoen 2016/2017 voerde de KNVB een nieuwe competitie in om de kloof tussen amateurvoetbal en profvoetbal te dichten, de Tweede Divisie. De Vogels slaagden er in het seizoen 2015/2016 niet in zich bij de eerste zeven van de Topklasse zaterdag te voegen en promoveerden dus niet naar die nieuwe Tweede divisie. De naam van de Topklasse wordt vervangen door Derde Divisie. De doelstelling van IJsselmeervogels is om direct te promoveren naar de Tweede divisie. Na een stroef begin klimt IJsselmeervogels langzaam naar de top van de Derde Divisie. Eind maart wordt voor de tweede maal de koppositie gepakt en deze werd niet meer weggegeven. Op 13 mei, na een uitwedstrijd bij Quick Boys, werd de titel binnengehaald. In de KNVB Beker is IJsselmeervogels ook succesvol. Quick Boys(0-2), Jupiler League-club Achilles ’29 (3-1) en Tweede divisionist Koninklijke HFC (3-1) werden verslagen. Eredivisionist SC Heerenveen bleek uiteindelijk een te grote hindernis. Heerenveen klopte IJsselmeervogels in Spakenburg nipt met 0-1.

Tijdens de voorbereiding op het seizoen 2017/18, waar IJsselmeervogels uitkomt in de Tweede divisie, stapte trainer Sandor van der Heide op. De combinatie van assistent-trainer bij De Graafschap en het hoofdtrainerschap bij IJsselmeervogels vraagt te veel energie waardoor besloten wordt te stoppen bij IJsselmeervogels en zich te richten op een profcarrière bij De Graafschap. Anderhalve week later werd bekend dat ‘oude bekende’ Willem Leushuis de nieuwe trainer van IJsselmeervogels wordt. De gestelde doelstelling (handhaving) werd ruim gehaald. IJsselmeervogels werd 9de en speelt ook in het seizoen 2018/19 in de Tweede divisie, waar ook buurman Spakenburg weer in toe zal treden.

Supportersclub, Vak Midden-Noord en Supporterssite
IJsselmeervogels heeft een zeer meelevende supportersschare. In de zomer van 2008 werd Supportersclub NAS opgericht. NAS staat voor Na Arbeid Sport, wat vroeger de naam van VV IJsselmeervogels was. De Supportersclub heeft ruim 900 leden. NAS zorgt voor sfeer rondom wedstrijden van IJsselmeervogels. NAS regelt daarnaast ook dartavonden, feesten en allerlei andere activiteiten.

Bij elke thuiswedstrijd komen er gemiddeld meer dan 2.000 mensen naar het sportpark. Een supportersbus en tientallen auto’s begeleiden de club bij een uitwedstrijd. De fanatieke aanhang bevindt zich tegenover de zittribune in het midden van de staantribune. De staantribune bevindt zich aan de Noordzijde van het veld van IJsselmeervogels, hetgeen de naam Vak Midden-Noord verklaart.

Bezoek de website