Foto: Marcel Visser

Geerenweg 6D
3742 RS Baarn
Telefoon (035) 542 25 90
info@eemboys.nl

VV Eemboys

Het is dinsdag 14 mei 1991 als Peter de Kleijn en Jan Pelt een bezoek aan de notaris brengen. Een handvol voetballers heeft het initiatief genomen om een nieuwe Baarnse vereniging in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, nadat zij werden weggestemd bij BVV Baarn, daar deze club liever alleen verder ging met de zondagtak van hun sportvereniging. In het gebouw van Bowlingcenter ‘Onder de Linden’ werd dit officieel gemaakt nadat de clubleden hun stem hadden uitgebracht.

In het clubgebouw van ‘De Kleurvogel’ kwamen de initiatiefnemers bij elkaar om de nieuwe voetbalvereniging, die op zaterdag hun wedstrijden spelen, een naam te geven. De naam v.v. Eemboys kwam hieruit rollen en betekende ‘De jongens van de Eem’, omdat zij hun thuiswedstrijden op Sportpark ‘Ter Eem’ spelen en de gelijknamige rivier op een steenworp afstand door het landschap kronkelt. De clubkleuren zijn afgeleid van de Baarnse vlag die de kleuren blauw en geel draagt. Het thuisshirt zal dan ook volledig blauw gekleurd zijn. Zodoende bleef de kleur geel over voor het uittenue. Eemboys kent een geweldige sponsordeal met Inproba BV, dat sinds vandaag de dag nog altijd met het logo trots op de borst van de shirts prijkt.

De club startte met Eemboys 1 in de destijds zevende en tevens laagste klasse in het Nederlandse amateurvoetbal. De piepjonge vereniging begon met vier ingeschreven seniorenteams aan het seizoen 1991-1992 met Nico van der Kuijl als voorzitter. De overige bestuursleden waren Karel van Grinsven, Peter de Kleijn en Hannes Blok als respectievelijk secretaris, penningmeester en algemeen lid.

De naam Eemboys leek echter al snel weer in rook op te gaan. Het eerste elftal kleedde om in de kleedkamer, waar een straatstenen vloer lag en de spijkers uit de plinten staken, want de eerste competitiewedstrijd stond op het programma. Tijdens dit duel zagen spelers en supporters ineens grote rookpluimen. Het waren geen fakkels, die je wel verwacht bij de openingswedstrijd van een nieuwe vereniging, maar een friteuse die in vlammen op ging. Gelukkig bracht dit geen verdere schade aan het gedeelde clubhuis met handbalvereniging Baarn met zich mee.

Kort na dit incident fuseerde HV Baarn met voetbalvereniging Limvio, dat eveneens een handbalafdeling had. De reeds vernieuwde kantine, waar ook de kleedkamers bij hoorden, werd overgenomen door Eemboys. Zij hadden vanaf dat moment de beschikking over een eigen clubhuis om de supporters op te vangen. In die periode kende Eemboys op sportief gebied veel ups en downs. Er werd bij tijd en wijlen een kampioenschap binnen gehaald en het woord degradatie kwam maar weinig in de boeken voor.

Vanaf het begin van de twintigste eeuw ging het ineens razendsnel met de sportieve successen van de club. Twee seizoenen op rij deed Eemboys mee in de subtop van de vijfde klasse en werden er jeugdspelers, afkomstig uit de B1, doorgeselecteerd naar het eerste elftal. Dit was niet tot genoegen van de oudjes, waardoor zij besloten te verkassen naar Soest om voor SEC te gaan spelen. In het seizoen dat daarop volgde, werden beide clubs ingedeeld in dezelfde competitie in de 5e klasse C. Eemboys wist uit bij SEC met maar liefst 2-10 te winnen en op ‘Ter Eem’ stond er na negentig minuten een 2-2 remise op het, toen nog denkbeeldige, scorebord. In een spannende ontknoping ging VVA met het kampioenschap aan de haal, maar doordat Eemboys als runner-up eindigde, promoveerde ook zij rechtstreeks naar de vierde klasse. Tevens werden de kleedkamers onder aanvoering van Hans Blok senior, Jan Straatman en Inproba BV volledig vernieuwd, wat zorgde voor een mooie frisse uitstraling aan de blauwe zijde van ‘Ter Eem’. Er kon in dat jaar, 2004, wel gezegd worden dat dit eindelijk realiteit was geworden, want hier werd al sinds 1995 over gesproken.

Momenteel kwakkelt het eerste elftal tussen de derde en vierde klasse in de competitie. Het beleefde successen, maar ook tijden in mineur. De trainers van de laatste jaargangen bleven Eemboys telkens zo’n drie seizoenen trouw, waardoor er rust was en bleef bij de vereniging. Er waren echter wel bestuurswisselingen. Diverse voorzitters kregen de voorbije jaren de club in handen en momenteel is die functie weggelegd voor Jacco Burgwal, ooit zelf speler van Eemboys 1.

Ook is er een belangrijke rol weggelegd voor de jeugd van v.v. Eemboys. Zowel de oudere, als de allerkleinste jeugd behaalde in de historie vele kampioenschappen. Iets om trots op te zijn, als je een gemiddeld ledenaantal van honderd hebt per seizoen. Echter zette Eemboys D1 de grootste prestatie neer door de KNVB Bekerfinale te winnen van Marken en zich te kronen tot bekerwinnaar. Dit was het eerste team dat dit kunststukje flikte in de historie van Eemboys.

Bezoek de website