Foto: Marcel Visser

Sportpark de Heul
Rijksstraatweg 178 (geen postadres)
3632 AJ Loenen aan de Vecht
Telefoon (0294) 23 45 54
info@svdevecht.nl

SV De Vecht

Voetbal is natuurlijk een sport van alle tijden. We hoeven de boeken maar open te slaan en men kan lezen over weilanden die vrij werden gemaakt ten behoeve van het spel. Zo ontstond er een soort competitie tussen de aaneenliggende dorpen die later zelfs in clubverband werd gespeeld.

Zo ontstond in Vreeland de club ‘Sperwer’ met geel shirt en zwarte broek. En vanuit Loenen/Loenersloot de club Sparta’ met groen shirt en witte broek.

Sperwer had een redelijk vaste locatie, maar Sparta moest een aantal keer van plek veranderen. Maar het bleven geen echte sportvelden. Pas in 1976 was er een nieuwe locatie gereed voor beide verenigingen. Een echt sportpark met meerdere velden en een echte kantine. Het lijkt lang geleden maar het is ‘pas’ 42 jaar.

Het werd een clubgebouw voor beide verenigingen. Sperwer links en Sparta rechts (gezien vanaf veld 1). Ieder de helft met een eigen ingang, toiletgroep, bestuurskamer, keukentje en kantine met bar. En vier kleedkamers aan de achterzijde. Een grote schuifwand stond in het midden van de kantine, die aan de voorkant nog geen toegang had. De schuifwand kon open indien er een grotere kantine nodig was maar dit is zelden voorgekomen. De symmetrie van het gebouw is nog steeds goed te zien.

Zo gingen er heel veel competitie-jaren verder. De senioren van Sperwer speelden op zaterdag en de senioren van Sparta op zondag. Kunt u zich voorstellen dat er toen ongeveer 11 senioren-elftallen bij elkaar waren?

De jeugdelftallen speelden op zaterdag op de diverse velden. Het was altijd schipperen welke club op welk veld mocht. Maar eind jaren ’80 was er al een duidelijke tendens te zien. Incomplete jeugdafdelingen omdat het aanbod aan jeugd terugliep in beide dorpen.

Een fusie was nog een te grote stap maar het was duidelijk dat de jeugd in de gemeente samen moest gaan voetballen teneinde weer complete teams te krijgen. Onder een aparte naam en kleuren die volledig afweken van het bestaande geel en groen stond op een mistige zaterdagmorgen in september 1992 de S.C.S. klaar: Sparta Combinatie Sperwer met blauw/rood shirt en blauwe broek en rode sokken!

De circa 150 jeugdleden presenteerden zich als een eenheid, staat er als krantentekst. Het succes van die eenheid was doorslaggevend en kon niet meer teruggedraaid worden. Beide clubs gingen accoord met de fusie en op 1 juni 1993 kon SV De Vecht van start!

De kleuren waren al duidelijk maar de naam was nog niet gemakkelijk. Uiteindelijk kwam Piet van Ede met het prachtige idee van SV De Vecht. De rivier die centraal door de gemeente loopt en de dorpen met elkaar verbindt. Een mooiere omschrijving voor de fusie was er eigenlijk niet. Piet had zijn idee ook uitgewerkt compleet met het logo die we zo goed kennen. De ‘V’ van de Vecht bestaat uit een rechte lijn die het A-R-kanaal voorstelt, en een slinger lijn die rivier de Vecht voorstelt. En dus het gebied waar de meeste leden wonen.

SV De Vecht werd een grote vereniging met een complete jeugdafdeling, die kon kiezen uit zaterdag- of zondagvoetbal met als doel zo hoog mogelijk competitie te spelen. Het clubgebouw werd aangepast. De schuifwand werd verplaatst om een jeugdkamer te maken. De toiletgroep links ging weg om een bestuurskamer te maken en de muur tussen beide keukens ging weg.

De jeugdafdeling was dan wel compleet geworden maar dit bleek toch te weinig nieuwe spelers op te leveren voor twee eerste elftallen. Na een jaar of zes moest er helaas een keuze gemaakt worden om door te gaan met één elftal. Dit was wel een dieptepunt van de nieuwe club.

Maar deze negatieve beslissing pakte wel goed uit. De nieuwe club promoveerde een aantal seizoenen achter elkaar van de 7e naar de 3e klasse in de zondagafdeling.

Jaren later volgde een andere beslissing die meer te maken had met de landelijke tendens in het amateurvoetbal. Het eerste elftal besloot door te willen gaan in de zaterdagcompetitie. Hierdoor bleef er meer binding met de jeugdafdeling en nieuwe spelers.

Het hoogtepunt van deze beslissing was de promotie naar de 2e klasse in de zaterdagafdeling!

SV De Vecht is nog steeds een echte dorpsclub! En dat mag met opgeheven hoofd geschreven worden. Zonder betaalde spelers maar met ‘eigen’ jongens zijn mooie resultaten behaald.

Bezoek de website