

FC Hilversum
Op 30 augustus 1906 werd door een stel jongelui een voetbalclubje opgericht onder de naam Voorwaarts. De eerste twee jaren bleven de activiteiten beperkt tot het spelen van vriendschappelijke wedstrijden. In 1908 sloot men zich aan bij de Utrechtse Provinciale Voetbalbond( de U.P.V.B.), later opererend onder de naam KNVB afdeling Utrecht. Aangezien er reeds een vereniging met de naam Voorwaarts aan de UPVB-competitie deelnam, werd de naam veranderd in Sparta.
Sparta promoveerde in 1912 naar de 3e klasse van de Nederlandsche Voetbal Bond (toen nog niet Koninklijk) en weer moest de naam worden gewijzigd omdat er reeds een Sparta in Rotterdam bestond. Vanaf dat moment dateert de naam FC Hilversum.
FC Hilversum heeft tijdens haar bijna 100-jarig bestaan vele ups en downs gekend, maar is altijd èèn van de toonaangevende verenigingen in het Gooi geweest. Na een wat minder geslaagde periode in het Betaald Voetbal(1955-1968), waarin men in het seizoen 1961/1962 zelfs promotie afdwong naar de Eerste Divisie, keerde de vereniging weer terug in de rijen der amateurs. Het was in 1969 dat de club zich nestelde op het Sportpark Crailoo, ook thans nog de thuisbasis.
Na de oorlog, in de jaren vijftig, was er meer geld te besteden en werd besloten dat de tijd rijp was om in het ‘betaalde’ voetbal te stappen. FC Hilversum 1 speelde haar wedstrijden op het Gemeentelijk Sportpark in Hilversum. De amateurs speelden op de velden aan de Loosdrechtseweg naast H.H.C. en Victoria..
Men sprak toen van semi-profs: alle spelers werkten 48 uur in de week bij hun ‘baas’ en er werd drie keer in de week ’s avonds getraind..En toen waren bijna alle spelers echte Groen-Witters..Je hebt altijd spelers gehad die er boven uit staken. Had je in het verleden Foppe Huizenga, in de jaren ’50/’60 stak Hans Akkerman er boven uit. Daarna brak Gerard Hogenbirk door en hij was net 18 toen hij al in het eerste elftal mee mocht spelen. Na FC Hilversum werd hij getransfereerd naar Elinkwijk en speelde hij nog voor D.W.S. en SC Gooiland. Gerard was jarenlang bestuurslid voetbal technische zaken en hoofdscout.
Uiteraard heeft FC Hilversum nog een aantal getalenteerde jeugdspelers opgeleid die ook betaald voetbal hebben gespeeld: Gerard Hogenbirk, Bertus Mensert, Ron van Oosterom en Ton Witbaard.
Vanaf 1956 hebben drie FC Hilversum spelers het oranje shirt mogen dragen. Good Old Hans Akkerman is een geweldige speler voor de FC geweest en heeft in 1963 vier keer de volksliederen aangehoord. Stanley Tailor speelde een aantal jaren bij FC Hilversum en heeft in 2003 twee keer in het Oranje gespeeld en Michael Thé speelde in 2006 bij FC Hilversum en heeft in november 2006 in Engeland het Oranje shirt mogen dragen.