Foto: Marcel Visser

Zanderijweg 10A
1403 XV  Bussum
Telefoon (035) 691 93 06
info@allenweerbaar.nl

BSV Allen Weerbaar

Allen Weerbaar is een van de oudste voetbalclubs van Bussum en ook een van de oudste verenigingen van Nederland. AW is ontstaan uit een onderafdeling van de Volksweerbaarheid. waar van de secretaris de heer L.F.M. Bensdorp was, bekend van de cacao- en chocoladefabriek in Bussum.

In het begin van 1903 bestond er in Busssum maar één voetbalclub: BFC. Er werden bij die club een viertal nieuwe leden voorgedragen, maar er werd slechts één lid aangenomen. De heer Liekeles was toen reeds lid van Volksweerbaarheid, Hij sprak met de heer Bensdorp over deze  weigering en vervolgens besloten zij een voetbalclub op te richten als onderafdeling van Volksweerbaarheid. In de loods bij het zogenaamde Werk 4 werd een eerste bijeenkomst gehouden en op 17 juli 1903 een voorlopig bestuur gekozen. De contributie bedroeg ƒ 0,05 per week.

Iedere avond, zaterdagmiddag en zondag werd er geoefend en er kwamen steeds meer leden, zo veel dat in de volgende winter 1904/1905 in de 3e klasse van de NVB gespeeld kon worden. In 1905/06 werd het kampioenschap in de 3e klasse behaald en promoveerde AW met een 2e plaats in de kampioenscompetitie (na Hercules II) naar de 2e klasse.
Voordat A.W. hun eigen clubhuis op de Zanderijweg betrok, die geheel door eigen leden gebouwd is, heeft A.W. heel wat omzwervingen gehad. In 1903 startte A.W. op fort Werk IV, daarna is er nog gespeeld op het terrein naast het oude kerkhof, in het Bilderdijkpark en op de Meerweg. Na een brand in 1972 werd het hele clubhuis en de historische archieven verwoest.

Bezoek de website