
Voetbalontwikkelingsplan moet ’s-Graveland verder brengen
Aan het woord: Hoofd Voetbalontwikkeling Leon Roorda. Een interview…
Door Martin Langhout. Fotografie Marcel Visser
SV ’s-Graveland is niet de club van de schandalen en de roddels. Zelfs al zouden die er zijn, dan weten ze het daar goed verborgen te houden. Een authentieke dorpsclub met een sympathieke gastvrije uitstraling. Niets moet en alles mag. De sfeer, die de club uitademt doet vermoeden dat het met name de gezelligheid is, die prioriteit geniet. Maar niets is wat het lijkt. SV ’s-Graveland heeft wel degelijk ambitie om zich als vereniging te ontwikkelen en wil vanaf de basis, het jeugdvoetbal, starten met een goed doordacht voetbalontwikkelingsplan. De verenigingsstructuur is professioneel opgebouwd met een betaalde clubmanager, Natascha de Ruig, die in grote lijnen de continuïteit van de vereniging bewaakt.
https://www.svsgraveland.nl/1521/verenigingsmanager/

Kartrekker in deze is Leon Roorda, voorheen hoofdtrainer van het vlaggenschip. De 53-jarige Roorda is vader van Twan, voetballer van het eerste elftal en dochter Maud. Hij is teamleider bij Intersell, een aannemersbedrijf in Naarden. Een mooie aanleiding om eens met Roorda te sparren en te vernemen waar ’s-Graveland nu staat en waar het naartoe wil.
Waarom ben je eigenlijk gestopt als trainer?
Na vier jaar jeugd en vier jaar senioren, waarbij ik bepaalde spelers zeven danwel acht jaar heb getraind en gecoacht, is het goed om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ook voor de spelers is het goed om met andere trainers en inzichten geconfronteerd te worden. Bij een club als ’s-Graveland, waarbij er weinig verloop is en geen nieuwe spelers worden gehaald, vind ik dat de houdbaarheid voor mij als trainer niet oneindig is. Ik heb dit vorig jaar november dan ook bij het bestuur aangegeven.
Uiteraard is, nadat dit bekend werd, met enkele clubs contact geweest, maar dat liep op niets uit. Eén van de eerste vragen die aan mij werd gesteld was, of ik eventueel spelers mee wilde nemen. Dit past zó niet bij mij! Ik ben trainer geworden om met de beschikbare selectie een traject in te gaan en ze als speler en team te laten ontwikkelen en niet om als trainer met een samengestelde selectie van spelers van buitenaf een team te gaan managen.

Waarom zijn promoties net niet gelukt?
De spelersgroep heeft zeker voldoende kwaliteit, maar ze blijven elkaar te weinig corrigeren. Durven en willen elkaar niet terecht wijzen, wat een groot verschil met vroeger is in onze tijd. Twee jaar geleden konden we niet op het juiste moment pieken tegen de concurrentie, ondanks dat we naar mijn mening het beste team van de competitie waren. Afgelopen seizoen konden we minder gebruik maken van dezelfde basisspelers, waardoor we vooral in de tweede helft van de wedstrijd het voordeel niet naar ons toe konden trekken.
Dit seizoen zal worden gestart met het Voetbalontwikkelingsplan
Ik zal als Hoofd Voetbalontwikkeling samen met de coördinatoren van de boven-, midden- en onderbouw en de dames c.q. meisjes sturing geven aan het nieuwe beleidsplan.
Het is een breed plan, waarin we de spelers en trainers vanuit drie kernwaarden willen gaan opleiden en begeleiden: Plezier, Ontwikkeling en Saamhorigheid. Hierdoor hopen en verwachten we dat dit zal leiden tot behoud van leden, optimale ontwikkeling van spelers en betere ondersteuning van onze trainers.

Draagvlak
Er is veel draagvlak vanuit verschillende geledingen binnen de club, met als resultaat dat tijdens de Buitengewone Algemene Ledenvergadering unaniem voor het plan is gestemd. Hierdoor kunnen we als technische commissie verder gaan met het uitrollen van het plan. Na het akkoord vanuit de vereniging hebben we afgelopen weken in eerste instantie alle trainers en coaches geïnformeerd over het plan en dat is goed ontvangen. Begin september zijn in twee ouderavonden onder veel ouders door het bestuur, Technische Commissie, commissie Sportief Gedrag en Communicatie de informatie gedeeld voor het nieuwe seizoen. Ook hierin kwam het plan aan bod en werd het enthousiast ontvangen.

Budget
Er is een budget, waarbij we gezamenlijk onze ideeën verder vorm kunnen geven en uit kunnen voeren. Voorbeelden zijn het aantrekken van een looptrainer die bij elk team twee tot drie keer per jaar de trainers gaat ondersteunen hoe te bewegen en te lopen tijdens voetbaltrainingen. Ook zullen de keepers van alle teams keeperstraining krijgen voor verdere ontwikkeling. De jongste jeugdleden tot en met O11 krijgen van de club een kleine voetbal om de technische vaardigheid van het voetballen te ontwikkelen. Helaas wordt er steeds minder op straat gevoetbald, waardoor we denken dat dit een toegevoegde waarde is. De samenwerking, die we ook sinds een aantal jaren hebben met AZ uit Alkmaar heeft tot deze nieuwe inzichten geleid.
Speerpunten van het voetbalontwikkelingsplan
1. Scholing
We bezoeken geregeld externe clinics van AZ, waarbij de trainers ook worden uitgenodigd en worden geïnformeerd hoe je spelers en speelsters samen beter kan laten voetballen, waarbij team, linie en individu aan bod komen. Intern zullen we door middel van overleggen tussen coördinatoren en trainers aandacht besteden aan de ontwikkelingen van de leden in elke leeftijdscategorie, waarbij rekening wordt gehouden met de leeftijdsspecifieke kenmerken. Dit seizoen zullen we de huidige jeugdtrainers ook de mogelijkheid bieden om een JVTC-cursus vanuit de KNVB te volgen om meer inzichten te krijgen in het opleiden van jeugd. Ook voor leden, die als scheidsrechter betrokken willen zijn binnen de club, faciliteren we een KNVB cursus.

2. Geen selectiebeleid tot 12 jaar
Ondanks dat we ook het uitgangspunt hebben dat individueel belang boven teambelang gaat, denken wij niet dat dat dit in strijd is met de keuze om in de leeftijd tot 12 jaar geen selectiebeleid toe te passen. Dat is ook wetenschappelijk bewezen. Wat dat betreft sluit de visie van de KNVB aan bij die van ’s-Graveland. Het blijkt dat jonge spelers zich door de jaren heen goed en minder goed ontwikkelen, waardoor wij van mening zijn dat in deze lichtingen minder op selectiebeleid gekozen moet worden. We zijn niet bang dat talentvolle spelers weggaan, omdat ze met minder talentvolle voetballers spelen en daardoor zelf achterblijven in hun ontwikkeling. Het kan beslist zo zijn, dat bepaalde leden in de toekomst een andere mening zijn toegedaan, maar het is dan aan ons en de trainers om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Een mooi voorbeeld is toch dat er nu 4 spelers bij de eerste selectie voetballen, die in de jeugd niet in vertegenwoordigende elftallen hebben gespeeld.
3. Roulerende samenstellingen van 8-9 jaar
In de jongste jeugd wordt vaak, veelal door trainers en ouders, bepaald wat voor een soort speler hun kind is. Als we meer rouleren en dan ook nog eens in verschillende posities, dan zijn we van mening dat, als dit ook nog met veel plezier gebeurt, het kind zich beter ontwikkelt. In de toekomst zullen deze ideeën door middel van een spelervolgsysteem bevestigd moeten worden.

Sportvereniging ’s-Graveland
Wij denken dat dit plan volledig aansluit waar ’s-Graveland voor staat. Iedereen is welkom bij de club en hebben kernwaarden als Plezier, Ontwikkeling en Saamhorigheid hoog in het vaandel staan. Zoals ons credo is bij ’s-Graveland: “Van iedereen, voor iedereen”. We maken geen onderscheid en verwachten dat de leden zich ook voor de vereniging zullen blijven inzetten. Ook dit jaar zal er een beroep worden gedaan op elk lid om twee keer drie uur en een kwartier vrijwilligerswerk te doen om de club draaiende te houden. Dit kan door middel van een kantine- of keukendienst, schoonmaken van kantine en/of kleedkamers of diverse andere werkzaamheden op en rond de voetbalvelden.
Welke verschillen en overeenkomsten zie jij, met betrekking tot het ontwikkelingsplan en doelstellingen, met BFC en Victoria? Zeker gezien het verschil tussenregionale versus lokale jeugdopleiding.
Ik ken de beleidsplannen van BFC en Victoria niet, maar zie wel dat zij zich meer richten op de regio en daarbuiten. Wij zijn hier zeker niet de vereniging naar. Het is voor ons heel belangrijk dat we voor alle leden een vereniging zijn waar je met plezier komt en waar je je veilig voelt. Van de 700 leden is maar een derde selectiespeler/-speelster, dus tweederde is dat niet en daarvan hopen we ook dat ze, zodra ze volwassen zijn, zij graag nog in de blauw-witte kleuren van ’s-Graveland willen spelen.
Technisch beleidsplan BFC 2020-2024
Technisch beleidsplan Victoria 2018-2022
Zou het niet zo kunnen zijn dat, gezien de mindere fases waarin clubs van Sportpark Berestein (Altius, ’t Gooi, Olympia’25) zitten met betrekking tot jeugdbeleid, ‘s-Graveland met dit plan aan aantrekkingskracht wint c.q. een verschuiving plaats gaat vinden? Is iedereen welkom?
Ik betwijfel of dit plan op korte termijn invloed heeft op nieuwe aanmeldingen. Eigenlijk is dit ook niet de insteek van dit voetbalontwikkelingsplan. Ik hoop eerder dat dit plan ons huidige ledenbestand intact houdt en dat de ontwikkeling van spelers en speelsters en trainers zich in de loop van de jaren uitbetaalt in een nog stabielere, sportiever en financieel gezondere club. Maar niettemin is buiten dat gegeven iedereen natuurlijk altijd van harte welkom!
Hoe ver zou je aan het eind van het seizoen willen zijn met het plan?
We leggen onszelf geen druk op, maar als we al een beter inzicht hebben in de individuele ontwikkeling van spelers en trainers, die het plan omarmen en Plezier, Ontwikkeling en Saamhorigheid breed worden gedragen, dan is de basis gelegd voor een mooie toekomst. Let wel, dit is echt een plan van de club en niet van een individu, we zullen het met elkaar moeten doen.
Plezier, Ontwikkeling en Saamhorigheid
Het is ook een ontwikkeldocument, dat wil zeggen dat het jaarlijks zal worden geëvalueerd, omdat in de tijd regels en normwaarden aan verandering onderhevig zijn en het plan op sommige punten desgewenst moet worden aangepast. Ik ben blij dat ik hier samen met een zeer enthousiaste groep mensen deel van uit van mag maken!

Epiloog
’s-Graveland heeft zich sinds lange tijd ontwikkeld tot een sympathieke en authentieke voetbalvereniging met een sterke organisatiestructuur. Ondanks dat het financieel en organisatorisch allemaal prima op orde is en de club op deze manier nog jaren vooruit zou kunnen, is de ambitie toch daar om zich verder te gaan ontwikkelen. Daartoe is het nieuwe Voetbalontwikkelingsplan ontwikkeld, dat naadloos aansluit bij de authenticiteit, normwaarden en cultuur van de club. Ik heb geen enkele twijfel dat ’s-Graveland de komende jaren onder leiding van de energieke en positief ingestelde Leon Roorda belangrijke stappen gaat zetten in het bereiken van de door haar gestelde doelen. Het zij ze van harte gegund!
Het voetbalontwikkelingsplan zal tezijnertijd op de website van ’s-Graveland worden gepubliceerd.