
Gooisch Gras onderzoekt hoe diverse verenigingen hun TC hebben georganiseerd: problemen, oplossingen

Het bewaken van de core business, je kernactiviteit voetbal, ligt voor een belangrijk deel in handen van de Technische Commissie (TC). Hoe ziet de organisatie en uitvoering van een TC er eigenlijk uit en hoe is dat bij de verschillende verenigingen in Gooi en Eemland georganiseerd? Waar liggen de accenten, verschillen en overeenkomsten? Het zal duidelijk zijn dat de kwaliteit en kwantiteit van een technische commissie veelal evenredig is met het speelniveau waarop een vereniging acteert. Het takenpakket van de TC van OSO bevat naar verwachting een andere inhoud dan die van pakweg IJsselmeervogels.
In het algemeen is de voorzitter TC van een club in zwaar weer niet te benijden. Vaak zijn dit de zogenaamde ‘multitalenten’, die vanwege het gebrek aan of ontbreken van niet-geïnteresseerde, deskundige vrijwilligers ook gedwongen worden andere vitale bestuursfuncties te bekleden zoals voorzitter en/of penningmeester.
Je moet ook niet gek opkijken, als je deze man op een trainingsavond de keeperstraining ziet verzorgen en op de zaterdagochtend in de stromende regen met een kruiwagen vol kalk de lijnen op het veld loopt te trekken. De club is zijn kindje en bepaalt een groot deel de identiteit van zijn bestaan.
Grootste zorg van deze clubmensen in hart en nieren is de continuïteit van de club per seizoen te waarborgen. Niet zelden vullen ze de financiële gaten in de begroting ook uit eigen zak. Het meest trieste geval, dat er tegenwoordig ook speelt is, dat spelers op dat niveau nog worden betaald. Niet omdat het zulke geweldige voetballers zijn (al zullen ze zich door het envelopje met inhoud zichzelf ongetwijfeld een tikkeltje gaan overschatten), maar om het aantal spelers in de selectie nog enigszins op peil te houden.
Tussen de Tweede Divisie en de Vierde Klasse functioneren veel clubs op eigen wijze. Clubs, die voor hun competitieniveau verrassend professioneel georganiseerd zijn. Clubs, die een ad hoc beleid per seizoen voeren en clubs, die daar ergens tussenin zweven met al hun goede bedoelingen. Belangrijk genomen beslissingen binnen het TC-gebeuren zijn in de praktijk vaak niet alleen een resultaat van het uit te voeren beleid en gezond verstand, maar ook van diverse soorten emoties (druk van buitenaf, sponsors, vijfde colonne, enz.) en clubculturen. Niets nieuws! Dit gebeurt immers niet alleen op amateur-, maar zeker ook op BVO-niveau. Voetbal wordt nu eenmaal vaak geregeerd door de emotie.
Gooisch Gras is benieuwd hoe diverse verenigingen hun TC hebben georganiseerd en gevraagd om transparant te zijn en eerlijk te vertellen, tegen welke problemen ze wel eens oplopen en hoe ze dit oplossen. De overtuiging is dat we allemaal tegen dezelfde problemen aanlopen, maar dat elke club vanuit hun kennis, ervaring en wellicht clubcultuur een verschillende oplossing voor hetzelfde probleem heeft. Waarom geen kennis delen en elkaar helpen? Gooisch Gras benaderde BFC, HC&FC Victoria 1893 en SV Loosdrecht die direct enthousiast reageerden.
Ook Sparta Nijkerk zegde zijn medewerking toe. Uiteraard niet vergelijkbaar met eerder genoemde verenigingen, maar wel zeer interessant hoe de gedoodverfde kampioen van de Derde Divisie (de coronacrisis gooide roet in het eten) zijn TC-zaakjes heeft georganiseerd en wellicht in veel facetten als voorbeeld kan dienen.
Aan de hand van voorbeeldvragen naar hun visie en werkwijze, hebben de TC-verantwoordelijken naar alle eerlijkheid antwoord gegeven, voor zover de vraagstelling van toepassing is op hun organisatie en al of niet binnen hun verantwoordelijkheid valt.

Het seniorenbeleid van Victoria is onlosmakelijk verbonden met het technisch jeugdbeleid. De organisatie van jeugdvoetbal bij Victoria heeft zich inmiddels dusdanig professioneel ontwikkeld, dat het vorig jaar de audit voor Regionale Jeugdopleiding van de KNVB met glans heeft doorlopen. Daar over later meer. Het is dan ook niet zo gek dat Victoria, gezien de energie, de tijd en het geld dat het in de eigen jeugdopleiding investeert, ook daar graag de vruchten van wil plukken middels doorstroming van zelfopgeleide spelers in het eerste. Victoria streeft naar ongeveer 65% ‘Victorianen’ in de seniorenselectie en heeft daar zelfs criteria voor opgesteld.

Definitie ‘Wat is een Victoriaan’
Minimaal 4 jaar in de Jeugdopleiding
Tijdelijke afwezigheid BVO geldt als Victoria jaren

Voorzitter TC Daan van der Heyden licht het
technisch beleid van Victoria toe
‘Victoria heeft duidelijk gekozen voor een beleid, waarbij de club haar eigen identiteit wil blijven uitstralen en behouden. Bij het vaststellen van de criteria realiseren we ons echt wel, dat je soms in een grijs gebied terecht komt, maar vooralsnog proberen we zo goed als mogelijk ons aan het streefpercentage van 65% te houden. De grote uitdaging is hoe onze spelers te behouden, die de overstap van onder 19-1 naar de senioren maken. Het gros van deze spelers gaan studeren en wonen in bijvoorbeeld Utrecht en Amsterdam. Victoria faciliteert het vervoer, doordat sponsor Volvo Buitenweg twee stationwagens ter beschikking stelt, waarmee deze jongens met elkaar gratis heen en weer op trainingsavonden en wedstrijddagen naar Victoria kunnen komen.’

‘Een grote positieve verandering voor deze spelers is dat er volgend seizoen zal worden ingeschreven voor de Onder-23 competitie.
Informatie van de KNVB m.b.t. O23-competitie
Belangrijke voorwaarde is ook dat het eerste elftal van Victoria op een aantrekkelijk speelniveau moet acteren. Het zal minimaal in de Tweede Klasse moeten spelen en naar we verwachten in de nabije toekomst een stabiele Eersteklasser zijn.
Een Victoria 1 spelend – met alle respect – op Derde of Vierde Klasse niveau zal voor spelers, die gedurende hun hele jeugd op divisieniveau bij Victoria hebben gevoetbald, niet een aantrekkelijk platform zijn om hun voetbalcarrière voort te zetten. Dat zou natuurlijk doodzonde zijn van alle energie, tijd en geld, die we in de jeugdopleiding hebben gestopt.’
Wat is de visie van Victoria t.a.v. deelname aan de onder 23 competitie?
Wij willen het komend jaar Zaterdag-2 omdopen van B-selectie naar Jong Victoria. Dat wil zeggen dat het ingeburgerd moet worden binnen de club, dat de logische stap na de O19-1, Jong Victoria wordt om vervolgens vandaar de stap naar Zaterdag-1 te kunnen maken. Wellicht is het nodig om voldoende faciliteiten aan te kunnen bieden aan studenten die wonen in Amsterdam, Utrecht, Leiden en Rotterdam. Jong Victoria (Zaterdag-2) zal bestaan uit spelers die doorstromen uit de O19-1 met potentie voor Zaterdag-1, derhalve bestaande uit spelers jonger dan 23 jaar. Om dit te realiseren zouden we ook een derde team moeten hebben, om afvallers voor Zaterdag-1 te accommoderen (weer afhankelijk van veldcapaciteit). Het jaar waarin een speler 24 wordt, zou hij in principe het team moeten verlaten. Wij trachten een Victoria 3 daarvoor op te richten. Jong Victoria zou op termijn een TC 2 (UEFA B) trainer moeten krijgen. Het is de bedoeling de betreffende spelers verder te ontwikkelen en naar het niveau te brengen van Zaterdag-1.
Jeugdbeleid HC & FC Victoria 1893
beloond met certificaat Regionale Jeugdopleiding
In 2019 heeft Victoria succesvol een audit-traject doorlopen om te bepalen of de club voldoet aan de minimale kwaliteitseisen (2013-2020) voor een Regionale Jeugdopleiding, zoals beschreven in het KNVB Kwaliteit & Performance Model voor jeugdopleidingen.
Klik hier voor de conclusies in het audit-rapport


Technisch Manager Patrick van der Pas over
Onder-23, scouting en spelervolgsystemen
Naam: Patrick van der Pas
Geboren: 28-09-1965 te Utrecht
Diploma’s sport: KNVB UEFA C/UEFA B, KNVB HJO-opleiding, KNVB Video Analyst 2019, Coerver Techniektraining
Scouting: Henk Grim
Diverse modules Sportpsychologie
ACT Prestatiepsychologie
Sinds april 2019 Technisch Manager bij HC& C Victoria in Hilversum. In die functie eindverantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van de Bovenbouwselectieteams (i.s.m. met de HJO), de samenstelling van het 1e en 2e seniorenselectieteam, het O23-team en de doorstroming van de jeugd naar de seniorenselectie.
Coördinator bij vv De Meern m.b.t. de Middenbouw selectieteams (JO12-1 t/m JO15-1)
Relevante behaalde resultaten:
2004: Kampioen OSM’75 D1 – 2006: Kampioen OSM’75 C1 – 2009: Kampioen FC Utrecht D2
2011: Promotie Houten O19/1 – 2015: Kampioen DHSC 1 – 2017: Kampioen Victoria O19/1

Lees het
Technisch Beleidsplan
Victoria 2018-2022
‘Samen Presteren Met Plezier’
dat voor de leden van Gooisch Gras beschikbaar is gesteld. U kunt dit lezen en downloaden in ons Premium-gedeelte.
Klik hier voor een link naar de juiste pagina

Patrick, hoe functioneert de beslisboom of: wie is verantwoordelijk m.b.t. de evaluatie en aanstelling van de technische staf?
‘Eindverantwoordelijk is het bestuur plus voorzitter. De TM heeft een adviserende rol. Het advies wordt gevormd op basis van expertise TM en de input van de spelersraad. In de regel zal het advies van de TM worden overgenomen, mits passend binnen de financiële kaders van de club.’
Hoe is de interne en externe scouting voor spelers georganiseerd. Wordt er gebruik gemaakt van scoutingsrapporten, spelervolgsysteem?
‘Binnen de jeugdopleiding hebben de trainers en HJO’s een goed beeld van de selectie- en breedtespelers. Er wordt gebruik gemaakt van het spelervolgsysteem van Dotcomsport. De TM en trainer van het eerste elftal (Robert Roest) inventariseren de selectie middels een zogenaamd vlekkenplan, d.w.z. waar en op welke posities heeft de selectie behoefte aan versterking of is er een vacature. Hun advies is hier leidend in. In eerste instantie zal er worden bekeken of binnen de eigen gelederen daar invulling aan kan worden gegeven. Victoria geeft in principe de voorkeur aan de eigen jeugd en spelers met een Victoria-verleden. Nieuwe spelers moeten, voor zover je dat kan beoordelen, met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid beter zijn dan wat er aan huidig potentieel aanwezig is. Uiteraard ook qua aantal rekening houdend met het criterium van 65% eigen spelers in de selectie. Er is geen actief beleid wat betreft externe scouting van spelers bij andere clubs. Vaak is er sprake van, dat spelers zichzelf aanmelden of dat er tips komen van selectiespelers of direct betrokkenen rondom de selectie.’
Wanneer vindt de inventarisatie voor het volgende seizoen plaats?
‘Normaliter vindt er inventarisatie in de winterstop plaats van 019-1, eerste en tweede team. De knopen worden doorgehakt in maart en april. De praktijk leert echter dat veel eigen spelers – bijvoorbeeld vanwege studiekeuze en de daaruit vloeiende consequenties (verhuizing, deelname en verplichtingen Dispuut, Corps, enz.) – pas laat duidelijkheid geven. Externe spelers hebben vaak weer andere motieven om langer te wachten met het geven van uitsluitsel. Zij schermen soms met interesse van andere clubs of willen toch nog op een hoger hoger niveau spelen.’
Met een kanttekening?
‘We zien wel in de praktijk dat je met de zogenaamde interne en externe spelers een vergelijkbaar ‘risico’ loopt. Beide type spelers zijn vooral gemotiveerd als ze in de basis van het eerste elftal spelen en de resultaten positief zijn. Als ze buiten de boot vallen, haken ze sneller af. Daarom kijk ik ook liever, naast voetbalkwaliteiten, vooral naar het karakter en persoonlijkheid van een speler. Hebben ze de mentaliteit en ook het fatsoen om te blijven, komen ze dan ook na wat is afgesproken en doen ze juist wat we van elkaar mogen verwachten als het even tegenzit? Komen ze ook naar boven om een drankje te doen na drie nederlagen en twee wisselbeurten? Dat is voor mij, naast de gewenste voetbalkwaliteiten, een heel belangrijk selectiecriterium.’

Kun je nog iets zeggen over de deelname aan de Onder-23 competitie?
‘Het is de bedoeling dat we volgend seizoen gaan inschrijven voor de Onder-23 competitie. Het zal een team worden van getalenteerde spelers, overkomende A-junioren en jonge, talentvolle spelers, waarvan de verwachting is dat die op termijn het niveau van het eerste elftal kunnen bereiken. Het grote voordeel is dat zij met leeftijdgenoten en op een hoger speelniveau zullen voetballen, dan waar het huidige tweede team momenteel op acteert (Reserve Tweede Klasse). Hoe je het wendt of keert; het tweede team speelt niet op het gewenste niveau. En door het KNVB besluit om de competitie te beëindigen zonder promovendi zal dat ook komend seizoen niet gaan gebeuren. De reservecompetities worden kwalitatief steeds lastiger in te vullen. Een 2e team bestaat veelal uit wat oudere spelers en/of teleurgestelde wisselspelers van 1. De ambitieniveaus en mogelijkheden van spelers in zo’n team liggen vaak te ver uit elkaar waardoor jonge talentvolle spelers, al of niet terecht, afhaken. Ze verliezen hun motivatie en kiezen om b.v. te stoppen, of op recreatief niveau of bij een 3e of 4e klasser in een 1e team te gaan spelen. Allemaal ongewenste scenario’s als je kijkt naar de potentie van onze jeugdspelers. Door een talentvol Onder-23 team in te schrijven in een interessante competitie op goed speelniveau, is de kans veel groter dat deze spelers hun plezier in het spelletje behouden, gemotiveerd blijven, niet afhaken en zo worden behouden voor de club en wellicht doorgroeien naar het vlaggenschip van de club.’
Hoe ervaar je je werk als TM bij Victoria?
‘De rust en vertrouwen binnen de club ervaar ik als zeer positief. Zeker door mijn eigen (te) volle agenda. Ik werk bij een fijne club met fijne mensen. De richting, visie en missie worden uitgewerkt en zullen meer en meer aan het DNA en de cultuur van de club moeten worden verbonden. De valkuil kan ook de net benoemde rust zijn, waardoor het kan aanvoelen dat er te weinig vaart in het hele proces zit en geïnterpreteerd kan worden als te weinig focus en ambitie. Het bouwen aan een toekomstvaste club met gezonde sportieve ambities vraagt natuurlijk tijd. Het is daarom ook de taak en plicht van alle betrokken elkaar op een goede manier scherp te houden en elkaar uit te blijven dagen om het eerder genoemde proces in al zijn facetten goed te laten verlopen.’

Het slotwoord van Gooisch Gras
HC&FC Victoria 1893 heeft met zijn ambitieuze jeugdopleiding een duidelijk doel voor ogen:
‘Het behouden van de eigen identiteit en clubcultuur, dat met name ook af moet stralen op het vlaggenschip van de club, liefkozend ook wel UNO genoemd.’
Het streven naar circa 65% van eigen opgeleide spelers en oud-spelers die een verleden hebben bij de club in de seniorenselectie, moet daar uiteindelijk het resultaat van zijn. Vooralsnog lijkt dat streven succesvol. De laatste competitiewedstrijd voor de coronacrisis tegen en bij SV Loosdrecht (1-4 winst) bestond de wedstrijdselectie uit vijftien spelers, waarvan twaalf spelers (80%) aan de betreffende criteria voldeden.
De natuurlijke doorstroming van de talenten naar de seniorenselectie blijkt echter in de praktijk niet zo vanzelfsprekend als dat men zou verwachten en hopen. Met lede ogen ziet men dat veel spelers vanwege studiekeuze (verhuizing, deelname aan activiteiten van diverse studieverenigingen, enz.) stoppen met voetballen. De door TM Patrick van der Pas genoemde reden dat talenten, die het niveau nog net niet hebben voor het eerste, vaak de motivatie verliezen om op laag niveau in het tweede te voetballen, is ook hier een bepalende factor. Door het optuigen van een Onder-23 team en het onder meer faciliteren van vervoer hoopt Victoria deze trend te verbreken.
Victoria zal zich ook gaan beseffen, dat met dit beleid, zij ook het ambitieniveau op realistische manier moet invullen. Als alles verloopt zoals plan, hoopt de ‘Good Old’ op termijn een stabiele eersteklasser te worden, waarbij stiekem met een schuin oog naar de hoofdklasse wordt gekeken. Dat laatste is nog ver weg. De wedstrijdselectie tegen SV Loosdrecht bestond dan wel uit 80% uit eigen spelers, maar is daarentegen erg jong. Eén speler van 17, vier van 19, drie van 21, drie van 22, twee van 23, twee van 25 en één speler van 30. Jonge spelers moeten rijpen en zich ontwikkelen. Dat kost tijd en de uitdaging is deze spelers te behouden, eventueel aangevuld met wat meer ervaren spelers om zo het gewenste ambitieniveau qua speelklasse te bereiken. Kunnen de jonge talentvolle spelers de wapperende envelopjes met inhoud van andere clubs weerstaan? Een extra zakcentje als student is immers zeer verleidelijk.
De toekomst zal het leren. Vooralsnog is de visie en missie van HC&FC Victoria 1893 helder: het geeft haar indrukwekkende volledige Technisch Beleidsplan 2018-2022 aan Gooisch Gras en haar leden ter inzage.
Mooi stuk over clubliefde, ambities, verantwoordelijkheden, noodzakelijk kwaad en realistisch denken. Het vermelden van de behaalde resultaten door de TM met verschillende jeugdteams is wat mij betreft onnodig. Ten slotte gaat het om het opleiden en afleveren van talentvolle voetballers. De resultaten die er behaald worden zijn niet belangrijk. Ik had liever geweten hoeveel voetballers er onder zijn leiding als TM -die eindverantwoordelijk is voor de technische ontwikkeling van de bovenbouw – zijn doorgebroken en in de 1e selectie spelen.