Zelfreflectie

Praat tegenwoordig met een sporttrainer of manager en je zult regelmatig de term ‘zelfreflectie’ de revue horen passeren. Of althans het gebrek daaraan wat zij ervaren van hun team of werknemers. Vorige week verzuchtten Laren-trainer Roberto Tessaro en Karel Knaap van BFC nog het grote gebrek aan zelfreflectie van hun spelers na een pittige nederlaag. Al snel valt dan ook de term ‘millennials’. Millennials is een benaming die over het algemeen wordt gebruikt voor de generatie mensen met een geboortejaar tussen 1980 en 2000. Deze generatie heeft zich ontwikkeld in het nieuwe millennium en worden daarom ook de millennials genoemd. Aan hen worden enkele – overigens niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs – stereotiepe kenmerkende eigenschappen toegedicht. Zij zijn opgegroeid met het beeld, dat zij alles kunnen worden als zij dat ook daadwerkelijk willen. Ze zijn zich meer bewust van keuzes die ze kunnen maken.
De millennials willen een baan of functie (binnen het team) waarin ze van betekenis kunnen zijn. De verwachtingen over henzelf en hun leven zijn daarom hoog en zorgt voor druk en stressverschijnselen. Zij zien hun baas of trainer liever als coach en verwachten feedback en interactie van hem.
Interessante materie voor de voetbalcoach. Millenniumspelers maken fouten, kunnen hun eigen verwachtingen niet waarmaken, voelen zich daardoor niet belangrijk voor het team en worden onzeker. Voor de coach is het een hele uitdaging om betreffende speler op de juiste manier te benaderen. Veelal volgt er een defensieve reactie en gaat de beschuldigende vinger naar een medespeler en een kettingreactie is het volgende vuurtje, dat je als trainer kunt gaan blussen. Gebrek aan zelfreflectie. Maar is dat nu werkelijk zo? Als trainer/coach ben je zelf verantwoordelijk om het maximale rendement uit de groep te halen. Doe je als coach wel voldoende aan zelfreflectie? De standaardoefening waarbij je pupillen in een rijtje laat staan, zelf de bal aanspeelt en de speler moet afronden geeft altijd geklier in het rijtje van pakweg 9 spelers. Heb je dan als trainer een vervelend stelletje bij elkaar of biedt de oefening te weinig uitdaging?
Als praktijkeigenaar heb ik 10 millennials te managen. Te lang heb ik de zogenaamde ergernis-strategie gevolgd en mijn eigen standaarden als norm gehanteerd. Veel negatieve energie en een dalende sfeer waren de gevolgen. Ik ben er mee gestopt en me meer gaan verdiepen in hoe ik het maximale uit mijn medewerkers kan halen. Opmerkelijk hoe spectaculair mensen, sfeer en bedrijfsresultaten zich in positieve zin ontwikkelen. Toegegeven, zo nu en dan moet ik even tot tien tellen en een sarcastische opmerking inslikken – ik blijf ook menselijke trekjes vertonen – maar al met al blijft het halen van maximaal rendement uit je team altijd een kwestie van tweerichtingsverkeer.
Mijn ommekeer van denken is te danken na het zien van een interview over millennials met Simon Sinek op Youtube.
Klik hier voor het interview
Briljant. Ik kan het iedere ‘baas’ of sportcoach aanraden. Ik weet zeker dat dit interview een verrijking kan zijn voor je ontwikkeling als mens en coach. Succes met de millennials!